Rörelsesensorer
En sensor kan vara många saker, och därför delar vi upp den i områden för att ge en bra förklaring till varje del. Du kan dock använda en sensor i samband med dina lampor på olika sätt, vilket beskrivs nedan. Det är egentligen inte en fråga om vilka lampor du har, utan mer en fråga om vilka behov du vill uppfylla. Det är möjligt att installera en sensor för lampor oavsett om det är inomhus eller utomhus, eller om du redan har installerat lampan. För att ge dig några exempel har vi valt att lista några typiska installationer nedan som vi hör talas om från våra kunder.
Sensor för utomhusbelysning
- En klassisk installation som beskrivs i avsnittet om ljussensor är att montera ljussensorn i anslutning till utomhuslampor.
Sensor inbyggd i lampor
- Vi har även lampor med inbyggd sensor, se t.ex. alla våra utomhuslampor med sensor.
Sensor i befintliga lampor
- Om du har en lampa idag där du kan byta ut din ljuskälla så är det faktiskt möjligt att få en glödlampa med sensor i utan att behöva byta lampan. Se vår kategori med sensorlampor.
Ljussensor
En ljussensor är ett smart sätt att få lamporna att tändas när det blir mörkt, dvs. att tända lampan när du behöver den. Vi tycker att en ljussensor har flera uppenbara fördelar, som att du bara har ljus när du behöver det och att du sparar onödig ström jämfört med att t.ex. ha en timerklocka installerad i anslutning till dina lampor. Vanligtvis är en ljussensor mest meningsfull i samband med utomhusbelysning, som är perfekt att göra så att den automatiskt tänds när det blir mörkt ute.
Den andra uppenbara fördelen är att du inte behöver tända och släcka lampan manuellt om du väljer en ljussensor för lampor. Det kan lösa ett praktiskt problem, till exempel om du inte har tillgång till strömbrytaren som lamporna är anslutna till, vilket vi ofta hör talas om med utomhuslampor. Men en ljussensor är faktiskt också användbar som en extra form av inbrottsskydd. När du har lampor som tänder och släcker sig själva ser du till att huset ser mer bebott ut än om du själv måste tända och släcka lamporna manuellt - både inne och ute.
Vi har både ljussensorer som du ansluter till lampor, dvs. monterar på samma kabel som den som går till dina lampor. Men vi har också LED-lampor med ljussensorer, som är otroligt smarta och kan sättas in direkt i dina nuvarande vanliga lampor utan något extra arbete. Slutligen bör det nämnas att vår Rörelsesensor för styrning via app oftast också har en inbyggd ljussensorfunktion.
Rörelsesensor för styrning via app
Det ”smarta valet” är en rörelsesensor som du kan styra via en app. Detta kräver att du har ett av de smarta system som gör att du kan ansluta en smart rörelsesensor och styra direkt via en app. De gamla hederliga versionerna som fungerar via en vanlig PIR-sensor används vanligtvis för att slå på strömmen till en eller flera lampor när rörelse detekteras. Med de nya versionerna kan du välja vilka lampor sensorn ska reagera på utan att behöva ändra dina elinstallationer. Det bästa med en rörelsesensor idag är att du kan ställa in den så att den fungerar olika beroende på om det är natt eller dag. Du kan till exempel ha en nattinställning som bara aktiveras mellan kl. 22.00 och 06.00 och en annan inställning under dagen, med vanligt ljus. På så sätt kan du få ut mycket mer av ett automatiserat belysningssystem med en smart rörelsesensor.
Det system som de flesta väljer idag heter Philips Hue, som har en fantastisk och smart Hue motion sensor och är både ljussensor och rörelsesensor och timerklocka i en och samma enhet. Det är enligt vår mening det överlägset bästa smarta belysningskontrollsystemet på marknaden, och de har också den bästa smarta rörelsesensorn.
Rörelsesensor inomhus
Du kan använda vår rörelsesensor inomhus och utomhus på lampor som du behöver tända av sig själv. Om du vill ha en rörelsesensor på dina lampor krävs det egentligen inget speciellt med lamporna, eftersom det fungerar så att du ansluter sensorn någonstans på kabeln mellan eluttaget och den eller de lampor som du vill ska tändas av sig själv. Vi har både inomhusrörelsesensorer som kan byggas in i taket, några som kan skruvas fast i taket eller sensorer som kan monteras på väggen.
Det fina med en rörelsesensor är att den ofta kan ta hänsyn till hur mörkt det är, så att den bara känner av rörelse när det är tillräckligt mörkt för att du ska behöva ljuset. Detta är en klar fördel eftersom du sparar onödig ström när du använder en rörelsesensor inomhus. Kom också ihåg att möjligheten att använda en rörelsesensor inomhus är stor, även om det kanske inte är ett förstahandsval för många människor eftersom vi kanske oftare tänker på att använda en rörelsesensor utomhus. Men inomhus finns det många ställen där det är praktiskt, t.ex. i garderoben, i hallen där man ofta går förbi, på toaletten som används ofta osv.